Cyber-ki

Web-design

Welkom

Een website laten bouwen

Je wilt een website en zoekt een web bouwer.

Je wilt zelf content toevoegen, plaatsen en aanpassen, mee denken en bij het proces betrokken zijn. 

Ik verzorg de layout, het design en de technische kant. Jij draagt zorg voor de content; teksten, logo en afbeeldingen.

Om een indruk te krijgen van wat we voor elkaar kunnen betekenen en of we jouw wensen kunnen omzetten naar een ontwerp heb ik allereerst wat informatie nodig.

Hoe meer informatie jij tijdens de intake aanlevert, des te eerder we van start kunnen gaan.

Wil je de kosten beperken? Dan adviseer ik je het artikel onder het volgende tabblad te lezen "het prille begin". 

Het eerste intake gesprek is kosteloos.

Wil je meer weten over de werkwijze van Cyber-ki ga dan naar het tabblad "werkwijze".

 

Het prille begin

Hoe maak je al vast een begin?

Allereerst ga je na denken over de content; de inhoud van wat er op jouw website moet komen. Zoals teksten, afbeeldingen (logo's en foto's), contact formulier eventuele video's ed.

De content van jouw website is bepalend voor het ontwerp. Je hoeft uiteraard nog niet alles perfect af te hebben alleen vergt dit onderdeel meer tijd dan men in eerste instantie zou verwachten.

Teksten

Verzamel alle teksten die je op de website zou willen plaatsen. Verdeel deze teksten in hoofdstukken.

Al schrijvende kom je er vaak achter dat er meer hoofdstukken nodig zijn dan je in eerste instantie in gedachte had. Deze hoofdstukken kunnen later links (menu items) worden.

Op een website met veel tekst maakt men vaak gebruik van submenu's. Hier moet tijdens het ontwerp rekening mee worden gehouden.

Het is dus erg belangrijk dat je al een idee hebt van wat je allemaal wilt gaan vertellen. Je hoeft uiteraard nog niet alle teksten helemaal af te hebben.

Ik raad je wel aan om te zorgen dat je de eerste vijf pagina's af hebt alvorens er met het ontwerpen vande website begonnen word.

Zodra de website dan klaar is kun je ook daadwerkelijk online en omdat er al dan niet rekening is gehouden met extra pagina's kunnen deze daarna met bijwijze van spreken met "een druk op de knop" worden toegevoegd, althans als je voor een content manager stysteem kiest.

Afbeeldingen

Heb je al een logo of briefpapier van je bedrijf? Zorg ervoor dat als we beginnen met de website je ze digitaal kan aanleveren.

Zijn er bepaalde foto's of afbeeldingen die op je website moeten komen? Verzamel deze dan in een folder op je computer zodat je ze makkelijk kan aanleveren.

Zorg ervoor dat je tijdens de eerste ontmoeting de afbeeldingen meeneemt zodat ik een indruk kan krijgen.

Tips om te beginnen

Bezoek eens andere websites en kijk welke je aanspreken of welke juist absoluut niet. Kijk hierbij niet alleen naar de opzet(layout) maar ook naar bijvoorbeeld het lettertype. Het kan zijn dat je bv een site niet mooi vind qua ontwerp maar dat het lettertype of de kleur jou wel aanspreekt. Noteer de links. Zodat je ze kan laten zien.

Wat heb je nodig een Statische* of dynamisch* website?

Mocht de site regelmatig geüpdatet moeten worden of wil je zelf dingen kunnen wijzigen dan is het aan te raden voor een content management systeem te kiezen (CMS). Ik kan je helpen bij het maken van een keuze. Voor het CMS kun je kiezen uit Joomla of Wordpress (WP). Voor Joomla maak ik templates op maat dat betekend dat de layout van de website exact ontworpen kan worden als jij wilt. Voor WordPress gebruik ik (op dit moment) bestaande templates.

Onder het menu item CMS kun je meer lezen over Joomla en Wordpress.

 


 

*Statische versus dynamische website:

Statische website:

Vaak gebruikt als "online visite" kaartje.

Weinig pagina's.

Aanpassingen en updates zijn alleen te doen door de webmaster.

Niet echt geschikt voor uitbereiding.

 

Dynamische website of te wel een

CMS (content manager systeem).

Zoals Joomla en WordPress (WP).

Kunnen grote en kleine sites zijn.

Je kan zelf de content aanpassen:

afbeeldingen, video en teksten plaatsen.

En eventueel een update uitvoeren.

Kan als kleine site beginnen en is makkelijk uit te bereiden.

Mogelijkheid tot webshop.

 

Werkwijze

Hoe gaan we te werk?

Alvorens onze eerste afspraak is het verstandig als je alvast een begin hebt gemaakt of in iedergeval het stuk gelezen hebt zodat je een indruk hebt van wat je te wachten staat.

Neem al je bestanden mee of mail ze me voor de intake.

De intake is vrijblijvend en kosteloos het is een orientatie om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Voelt het goed om samen te werken dan dan ga ik nadat jij mij de benodigde content hebt gestuurd met jouw wensen en materialen aan de slag. maak een schets van hetgeen jij me hebt aangeleverd. Deze schets mail ik naar jouw. Dit kan in de vorm van een scan zijn of alvast een proef opzet van jouw website. Aan de hand van dit voorbeeld besluit jij of je Cyber-ki de opdracht wilt geven voor het maken van jouw website. Door middel van een aanbetaling 50% van de kosten zal de samenwerking bevestigt worden.

Dan wordt het tijd om een host te zoeken. Wil je gebruik maken van een CMS (Joomla of WP) kies dan een host die de laatste (php) versies ondersteund.

En alle content die in eerste instantie op de website moeten komen te schrijven en naar mij te mailen.

Ik ontwerp het technische gedeelte van de site en plaats de eerste content (meestal 5 pagina's). Als de bouw klaar is en je tevreden bent over het ontwerp plaats ik de site over naar jouw host en kan de site online. Indien je kiest voor een statsiche website plaats ik uiteraard alle pagina's  en afbeeldingen omdat jij daarna niet instaat bent dit nog zelf aan te passen.

Zodra de site is overgedragen ben je zelf verantwoordelijk voor de site en eventuele aanpassingen en updates. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om in de toekomst de updates door Cyber-ki te laten verzorgen. Ik hanteer hiervoor een strippenkaart systeem kijk bij prijzen voor meer informatie.

Wil jezelf de touwtjes in handen houden met betrekking tot het updaten en onderhouden van je website, dan ben je hier perfect toe instaat. Omdat je zelf je hosting account regelt heb jij toegang tot je site zolang je een contract met hun hebt. De meeste software die gebruikt word voor de site zal opensource zijn dus je zit niet vast aan een licentie bij mij. Met uitzonderingen zoals betaalde extensies/plugins deze worden overigens alleen gebruikt in overleg met jou, zodat je nooit voor verassingen komt te staan. Het kan uiteraard wel dat een gratis plugin/extensie ineens nadat de site is opgeleverd een betaalde plugin/extensie word in dat geval kun je Cyber-ki nooit aansprakelijk stellen voor eventuele extra kosten. Dit kan ik namelijk niet voorspellen. Je krijgt bij de oplevering van je site een duidelijk overzicht van de geïnstalleerde extensies/plugins.

Praktisch

Ik raad ook altijd aan om een (gratis) gmail account aan te maken en dit account alleen te gebruiken voor technische website gerelateerde zaken dus niet voor privee of voor het contactformulier/mails van je site.

Alle mail betreffende technische aspecten van de site worden dan naar dit email adres verzonden. Zoals mails van het hosting bedrijf, mail correspondentie over de website, updates van plugins en/of aanmeldingen bij zoekmachines . Zodoende heb je alle gegevens overzichtelijk bij elkaar. Stel dat je in de toekomst de hulp van derde nodig hebt dan kun je hen toegang geven tot dit account zodat ze precies de geschiedenis en gegevens van de website kunnen zien. Dit kan heel veel tijd (lees geld) schelen. En het is dan vooral praktisch dat in de email account geen privé berichten staan.Je hebt in ieder geval een gmail account nodig mocht je gebruik willen maken van google producten zoals google webmasters, google places (maps) google business.

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Stuur een mail